U ponedjeljak, 14. travnja 2025. na satima izvannastavne aktivnosti zadrugari naše UZ “Moj škoj” bojali su jaja prirodnim bojama. Najprije su vrijedno skupili oljuštene, suhe ljuske kapule (crvenoga luka) i donijelii ih u školu. Jaja su bojali na dva načina, u crnome vinu i u oljuštenim ljuskama kapule izrađujući mozaik jaja. Sam tijek rada i obojana jaja možete vidjeti u galeriji, a prilažemo i recepte za bojanje, još ih stignete i vi isprobati i ukrasiti svoj blagdanski stol.
Bojanje jaja u crnome vinu
Za postizanje intenzivne ljubičaste boje s posebnim, svjetlucavim efektom, jaja smo bojali crnim vinom.
- Sirova jaja smo stavili u lonac i prelili ih crnim vinom.
- Pazili smo da su jaja potpuno uronjena.
- Pustili smo da vino zakipi, smanjili jačinu ploče za kuhanje i kuhali jaja 10 minuta.
Za jaču boju i stvaranje sitnih kristala na ljusci koji daju svjetlucav izgled, ostavili smo jaja da se potpuno ohlade u vinu. Na kraju smo jaja izvadili i u kartonu za jaja ih pustili da se osuše na zraku.
Mozaik jaja
Sastojci:
- voda
- ljuske kapule (crvenoga luka) i luka (češnjaka) (ili obični papir)
- jaja
- najlon čarape i elestične gumice
- 1 žlica soli
- 3 žlice alkoholnog octa (9%)
Ljuske kapule namakati preko noći u loncu za kuhanje. Mali dio ljuski kapule i luka (umjesto luka poslužit će i obični bijeli papir) usitniti na komadiće veličine 0.5 – 1 cm. Jednu posudu napuniti vodom, u nju umočiti jaje, a zatim ga uvaljati u usitnjene komadiće kapule i luka (papira). Nakon toga jaje položiti u komad najlon čarape i zavezati je pri vrhu gumicom. U otopinu ljuski kapule i vode dodati 1 žlicu soli i 3 žlice alkoholnog octa, pažljivo u lonac dodati jaja u čarapi, staviti na štednjak i pustiti da uzavre. Kuhati 10 minuta na laganoj vatri, a zatim ostaviti jaja u otopini preko noći. Sutradan jaja izvaditi iz najlon čarape, skinuti komadiće prilijepljene uz jaja, a zatim obojana jaja premazati uljem kako bi dobila lijepi sjaj. Uživati u sjajnim jajima s mozaik uzorkom.
Autor teksta i fotografija: Majana Engelbrecht