Sredinom listopada tradicionalno se obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti na hrani.
Svake godine Dan hrane obilježava se 16. listopada, a vezano uz njega obilježavaju se i Dani kruha. Taj dan je prilika da se osvrnemo na to kako konzumiramo hranu, što nam ona znači, a posebno koliko hrane tratimo i bacamo.
Što svaki pojedinac jede utječe na planet u globalu, kako biste jeli osviješteno i ekološki prihvatljivo ispod su neki savjeti.
• Jedite više biljne hrane
Da, i kruh se ubraja u ovu hranu. Kruh je namirnica biljnog porijekla koja se dobiva od brašna, a što je sitno mljeveno zrno, najčešće pšenice, ali i mnogih drugih žitarica i sjemenki. S globalnim porastom produkcije mesnih proizvoda od 500 posto između 1992. i 2016, jasno nam je da s mesom treba umjerenije.
• Jedite raznovrsnije
75 posto svjetskih zaliha hrane dolazi od samo 12 biljaka i 5 vrsti životinja. Raznovrsnost u hrani je nužna jer jednoličnost ne samo da nije dobra za zdravlje, nego i ugrožava agrikulturu. Mnoge svjetske firme i udruge bave se ovom tematikom, na primjer Knorr je identificirao 50 namirnica budućnosti koje bi svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu.
• Smanjite bacanje hrane
Možda mislite kako ne bacate mnogo, ali sve što bacate od hrane je bačeni novac koji biste mogli iskoristiti za nešto drugo, a da ne govorimo o štetnom utjecaju bacanja hrane na okoliš. Smanjenje otpada u domaćinstvu je vrlo jednostavno. Zamrznite sve što ne možete pojesti dok je svježe.
• Jedite sezonsku hranu
Kad god je moguće uključite sezonske namirnice na svoj stol. Na taj način se smanjuje bacanje hrane jer se zalihe sezonske hrane troše u optimalnoj količini, a na taj način pomažete i lokalnu ekonomiju i male uzgajivače.
Predviđa se kako će svjetska populacija do 2050. godine dosegnuti 10 milijardi, a to znači da se do tada moramo prilagoditi novom načinu na koji doživljavamo hranu, od toga da trebamo svoja domaćinstva bar na neki način uključiti u proizvodnju hrane, do toga da pažljivije biramo što jedemo.
Hvala što ste blagovali s nama u školi.
Hvala što ste prepoznali maštovitost i kreativnost naših zadrugara i kupili svijećnjak – recycle and reuse naših zadrugara.
Ravnateljica: Vedrana Ortika Medini
